Veszélyben lehetsz, ha energiaitalt iszol!

Ezzel számoljunk, ha túl sokat iszunk

2014/10/09

Kevesen tudják, hogy az energia ital rendszeres fogyasztása komoly mellékhatásokkal bír, többek között magasvérnyomást is okozhat.

A kávé mellett egyre többen választjuk a különböző energiaitalokat, melyek nagy segítséget nyújtanak a maratoni tanulásnál a vizsgaidőszakban, vagy az éjszakába nyúló munkában.

Magas koffein és taurin tartalom

Amerikai tanulmányok szerint a mértéktelen energiaital fogyasztás magas koffein és taurin tartalma miatt jelentősen megnöveli a szívösszehúzódásokért felelős anyagok mennyiségét, így negatív hatással van a szív működésére és a vérnyomásra. Éppen ezért veszélyesek a szívbetegségekben és a hipertóniában szenvedőkre, hiszen erősen megterhelik a szívet, ami hosszútávon komoly problémákhoz vezethet.

energiaital2

 

A vizsgálatban szereplő résztvevőkkel energiaitalokat itattak, majd EKG segítségével figyelték szívműködésüket, mely során kiderült, hogy olyannyira megzavarta a szívműködésüket, hogy az akár szívritmuszavarokhoz is vezethet. Sőt, a vérnyomásukat is jelentős mértékben megnövelte, ami a későbbiekben akár szívinfarktust, illetve stroke-ot is okozhat.

Fel nem ismert betegségre hívhatja fel a figyelmet

A túlzott energiaital fogyasztásával szívpanaszok nélkül is erős szívdobogásérzés, fejfájás, hányinger, szédülés léphet fel, ám ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, mert meglehet, eddig fel nem ismert szívbetegség vagy magasvérnyomás áll a kellemetlen tünetek hátterében, amely akár már egy doboz elfogyasztása után is előbukkanhat.

energy drink

Amennyiben hasonló panaszokat veszünk észre, célszerű megmérni a vérnyomást, hiszen az energiaital fogyasztása után előfordulhat, hogy nem áll vissza a normál értékekre. Arra viszont figyeljünk, hogy teljen el egy kis idő,mielőtt a vérnyomásmérő készülékhez nyúlnánk, máskülönben hamisan magas értéket kaphat. Hogy pontosan mennyi időnek kell eltelnie? Noas, az attól függ, tartósan fogyasztjuk, vagy csupán megiszunk egy pohárral. Utóbbi esetben 3-4 óra, előbbiben akár tartósan vérnyomás emelkedést provokálhat.

A koffeintartalmú italok tehát mindig megemelik a vérnyomást, baj akkor van, ha az nem, vagy ha csak lassan normalizálódik.

Vérnyomáscsökkentős szedése mellett ne!

Fontos tudni, hogy az energiaitalok akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolják, így ha hirtelen nagyfokú fáradtság tör ránk, akkor lehetőleg más módon próbáljunk meg felfrissülni! Erre remek megoldás lehet a rendszeres mozgás, ami nem csak lendületet ad, hanem a vérnyomását is normalizálhatja. Arra azonban ügyeljünk, hogy a súlyzós edzések helyett lehetőleg a kardió mozgásokat válasszuk, mivel az előbbi szintén vérnyomásemelő hatással bír.

Hozzászólások