Viaszba öntik a sztárokat!

Exkluzív videók arról, hogyan készülnek a Madame Tussauds panoptikum babái

2014/07/24

Évről évre nő a Madame Tussauds múzeumok száma a világon, egyre többen kíváncsiak a sztárok viaszfiguráira, ám eddig nem sokan kaptak betekintést abba, hogyan készítik ezeket a babákat. Az életnagyságú szobrok nem viaszból vannak, hanem egy speciális petróleumalapú keverékből, aminek titkos receptjét féltve őrzik. Hogy hogyan készülnek a babák az cikkünkből és a videóból kiderül!

Madame_TussaudsAzt szokták mondani, hogy nem is igazi sztár az, akiről még nem készült másolat a Madame Tussauds Múzeumba. Már nemcsak Londonban található ilyen gyűjtemény, hanem a világ minden táján megnézhetjük a sztárok szobrait. A panoptikumban a szobákat tematikusan rendezték be, így a hollywoodi hírességeknek ugyanúgy van termük, mint ahogy az énekeseknek és a politikusoknak is meg van a fix helyük. Minden múzeumban az adott országhoz köthető ismert embereket is megtalálhatjuk, például Bécsben külön szobra van Mozartnak és Sissi Királynénak is. Itt  nincsenek elkerítve a szobrok, mint egy hagyományos tárlaton, testközelből nézhetjük meg őket. Fontos, hogy nem lehet őket megtapogatni, de például  melléjük állhatunk vagy akár át is karolhatjuk őket.

A múzeum története egészen a 18.századig nyúlik vissza, amikor Madame Tussaud fiatal lányként elleste, hogyan lehet viaszból szobrokat készíteni. Már 17 évesen megtanulta, hogyan formázzon élethű alakokat, tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet. Az akkori divat szerint rengetegen rendeltek magukról vagy szeretteikről ilyen utánzatot, ezért sok munkája akadt. Később egy vándorkiállítást szervezett, ahol bemutatta hírességekről készült munkáit. A múzeumot 1835-ben alapította Londonban és egy csapásra ismertté váltak csodálatos figurái.

KimKardashianA bábuk gyártása hosszú és nagyon nagy kézügyességet igénylő folyamat. Ahogy a videókban is végigkövethetjük, első lépésként pontos méretet vesznek a mintázni kívánt alanyról, általában ezt képek alapján teszik meg. Az alapos felmérés után készítenek róla egy agyagszobrot, amiről gipszlenyomatot vesznek. Később ezt öntik ki a titkos összetételű anyaggal, amiből később a bábu feje lesz. Miután ez megszilárdult, apró simításokat végeznek rajta, majd elkezdődik formálása, festése.

 

 

Madonna1Természetesen hajat is kapnak a szobrok. A Lady Gaga videón jól látható, hogy egyesével fűzik be a természetes emberi hajból készült tincseket a bábu fejbőrbe. Nem csak ez az egyetlen aprólékos munka, hiszen a fej és a végtagok festése, árnyékolása is hosszú folyamat. A szemeket orvosi üvegszemekből készítik el, a fogakat porcelánból, mindent a híresség külső tulajdonságaihoz igazítva.
Egy ilyen bábu – pont a hosszú munka miatt – nagyon sokba kerül, egy-egy baba ára a kiegészítőktől függően 2 és 5 millió forint között mozog.
Nemrég a Sydney-ben található panoptikumba rögtön három Madonna utánzat is érkezett, a rajongók legnagyobb örömére, akik így még több élethű másolattal fotózkodhatnak.


Hozzászólások