Videó! – Betonkeverőből ettük a gyrost

Illegális üzemet fülelt le a NÉBIH

2015/12/16

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) 22 tonna hústermék lefoglalása közben felfedezett egy illegálisan működő gyros előállító üzemet, ahol betonkeverőben készítettek nagy mennyiségű húst. Az ellenőrzésről videót is tettek fel az internetre.

A NAV Pest Megyei Adóigazgatósága december elején megkereste a NÉBIH, ellenőrizzenek egy pest megyei húsnagykereskedést. A Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) jelöletlen és nem nyomonkövethető termékeket talált, valamint a bontási és darabolási folyamatokról kiderült, hogy azokról semmilyen dokumentációt nem vezettek. A jelöletlen baromfitermékek Lengyelországból érkeztek EKAER szám (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) nélkül, míg a marhahúsoknál megállapították, nem megfelelő nyomonkövethetőséget. 

A leggyomorforgatóbb felfedezés azonban a nagykereskedés mögötti épületben érte az ellenőröket, ahol egy engedély nélkül működő gyrosüzemet találtak. Az ellenőrzés megkezdésekor el is menekültek az ott dolgozók. Nem akármilyen körülmények között készítették a hozzávalót:  nem megfelelő higiéniai körülmények között, betonkeverőben állították elő a nagymennyiségű húst. A legkellemetlenebb része a dolognak, hogy a leleplezés alatt talált dokumentumok arról tanúskodnak, hogy több fővárosi étkezdéhez szállítottak az illegális termékből.

A NÉBIH KÜI hatósági zár alá helyezte az átvizsgált helyiségeket és elrendelte a 22 tonna baromfi-, pulyka-, marhahús, joghurt és fűszer megsemmisítését. Az üzemeltetők ellen eljárást indítottak és úgy fest, hogy az ételbűnözők most milliós bírságra számíthatnak. Aki pedig látni szeretné a bűntett helyszínét, tegye félre amit éppen eszik és tekintse meg az alábbi videót:

Hozzászólások