Videó! – Egy szír fiú elárulta, mi a valódi szándéka…

Van, aki két hónapja él a pályaudvaron

2015/09/04

Átmenetileg lecsillapodtak a Keleti Pályaudvaron várakozók kedélyei, miután újra beengedték őket a peronokra. A hatalmas információs tábla alján jól olvasható az üzenet, miszerint a Nyugat-Európába tartó nemzetközi járatokat törölték, de a már megvásárolt jegyekkel belföldön közlekedhetnek az utasok.

Az állomáson és környékén több külföldi médium is letáborozott, hogy első kézből értesülhessen a nagyvilág a nálunk zajló eseményekről. Egy – a helyszínen élő – szír fiú minden kérdésünkre válaszolt. Eleinte viccelődve mesélt arról, hogy ott található a hálószobája (mutatva az aluljáró egyik sarkába), kívül pedig a konyha (a fedetlen terület felé fordulva), de később komolyra fordítva a szót rátért arra, hogy hogyan is került ide, és mik a valódi szándékai.

A felvételünkön látható az a vonat is, ami nem a végállomásig közlekedett, és azok az emberek, akik abban a reményben szálltak fel, hogy Sopronig utazhatnak, ám az ő jegyük csak Bicskéig szólt…

A Keleti pályaudvar aluljárójában található kereskedelmi egységek dolgozói kameránknak nem kívántak nyilatkozni, ám kérdéseinkre készségesen válaszoltak. Már belépéskor egy rajzolt ábra hirdeti, hogy telefontöltést nem áll módukban biztosítani, aminek az az egyszerű magyarázata, hogy a helyiség bérlőinek is fizetniük kell az áramért. Viszont itt nem használják ki a kiszolgáltatottságukat – az árak egységesek, vagyis a menekültek is ugyanannyiért vehetik meg a különböző élelmiszereket és ételeket, mint a hazai vásárlók.

Az itt tartózkodók között vannak olyanok, akik már két hónapja használják átmeneti szállásként a pályaudvart. A gyerekek egymásra találtak, és próbálják lefoglalni magukat, míg a felnőttek várnak a távozás lehetőségére.

Hozzászólások