Videó készült az Everest pusztító lavinájáról

Négyezer halottja van a nepáli földrengésnek

2015/04/27

Közel négyezerre emelkedett a szombati, 7,9-es erősségű nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, és majdnem kétszer ennyien vannak a sérültek. A katasztrófa elérte az ország legmagasabb hegyeit, és lavinákat indított el, melyek 18 ember életét oltották ki. A Mount Everest alaptáborában rémisztő videofelvétel készült az esetről.

A becslések szerint a halálos áldozatok száma nyolcezer is lehet, a mentőcsapatok két napja folyamatosan dolgoznak, de egyre kimerültebbek, és ők is egyre kétségbeesettebbek. A földrengés leginkább a fővárost, Katmandut érintette, ahol több ezer a halálos áldozatok száma, a túlélők egyelőre az utcán laknak.

A rengés az ország és a világ legmagasabb hegyét, a 8850 méter magas Mount Everestet is elérte, ahol a hegymászó utakon és táborokban mintegy ezren tartózkodtak. A lezúduló lavinák betemették Khumbu-jégesésen átvezető utat, több száz mászót vágva el a külvilágtól. Ellátásukról helikopterrel gondoskodnak, de az időjárás nem kedvez a mentésnek.

Az 5200 méter magasan fekvő alaptáborra (Everest BC) is lecsapott egy hőgörgeteg, ami 18 halálos áldozatot követelt, az egyik túlélő pedig felvette videóra a félelmetes esetet. Ilyen, ha egy hatalmas lavina lepi meg az embert.

.

Hozzászólások