Videó – Újabb lövöldözések Párizsban

Bombariadó volt két AirFrance gépen

2015/11/18

Párizs ismét fegyverropogásra ébredt: a francia terrorellenes kommandó végzett a párizsi merényletek egyik kitervelőjével.

Abdelhamid Abaaoud-ot több társával együtt – a pénteki merényletsorozat kitervelőjét – Párizs egyik külvárosi részén, Saint-Denisben találták meg a kommandósok. A terrorista gondolkodás nélkül lövöldözni kezdett, melynek következtében néhány kommandós megsérült; Abdelhamid társaságából pedig egy nő felrobbantotta magát, ami miatt egy másik társuk is életét vesztette. Közben hét robbanás is hallatszott a közelben. 

Nem csak Párizs utcáin, hanem a levegőben, két Air France gépen is kitört a pánik, ugyanis az Amerikából induló 380-as Airbusokon bombariadó volt. Az FBI átkutatta a repülőket, de szerencsére semmit sem talált. Az egyik gépen utazott a Tankcsapda együttes tagjai is, akik mit sem sejtve indultak Los Angelesből Párizsba. Kezdetben semmi gyanúsat nem észleltek az utasok, de az indulás után másfél órával leszállak Salt Lake City-ben. Semmilyen tájékoztatást nem kaptak, csak akkor derült ki, miért kellett leszállni, amikor landolás után a CIA munkatársai elkezdték kikérdezni az utasokat.

Tankcsapda

Tegnap végigsöpört az interneten a pénteki terrortámadás egyik áldozata férjének nyílt levele. Hélène Muyal-Leiris kisgyermekes édesanya a Batlacan klubban tartózkodott, és életét vesztette a terrortámadás során. Férje, Antoine Leiris szívszaggató sorokat írt.

Nem lesz a tiétek a gyűlöletem

Péntek este elvettétek egy kivételes emberi lény életét, elragadtátok az életem szerelmét, a kisfiam édesanyját. De a gyűlöletemet nem kaphatjátok meg, az soha nem lesz a tiétek. Nem tudom, kik vagytok, és nem is akarom tudni: holt lelkek vagytok. Ha az az Isten, akiért ti ilyen elvakultan gyilkoltok, saját képére teremtett bennünket, akkor minden egyes golyó a feleségem testében egy seb lesz az ő szívében.

Nem, én nem adom meg nektek azt az ajándékot, hogy gyűlöljelek benneteket. Ezt akartátok elérni, de a gyűlöletre dühvel felelni nem volna más, mint engedni annak a tudatlanságnak, amely azzá tett benneteket, akik vagytok. Azt akarjátok, hogy féljek, hogy gyanakvó tekintettel méregessem a saját honfitársaimat, hogy a biztonságért feláldozzam a szabadságom. Ez nem sikerült. Vesztettetek.

Antoine

Láttam Őt ma reggel. Végre, több nap és éj várakozás után. Ugyanolyan gyönyörű volt, mint amikor elindult itthonról péntek este. Ugyanolyan gyönyörű, mint amikor reménytelenül beleszerettem, immár több, mint 12 éve. Természetes, hogy letaglózott ez a súlyos csapás, ezt az apró győzelmet nem vehetem el tőletek, de ez sem fog sokáig tartani. Tudom, hogy a feleségem életünk minden egyes napján velünk lesz, és aztán újra egymásra találunk majd a szabad lelkek paradicsomában, ahová ti soha nem nyertek bebocsátást.

Ketten vagyunk, a kisfiam és én, mégis erősebbek vagyunk a világ összes hadseregénél. De nincs már több időm, amit rátok áldozhatnék: mennem kell Melvilhez, aki most ébred a délutáni szunyókálásból. Még alig 17 hónapos. Most majd ugyanúgy megeszi az uzsonnáját, mint mindennap, játszunk majd, mint mindennap, és ez a kicsi fiú egész életében szégyent hoz majd rátok azzal, hogy milyen boldog lesz és szabad. Mert nem: az ő gyűlöletét sem kaphatjátok meg.”

Hozzászólások