Viharos szél várható

Erős hőmérséklet csökkenésre is számíthatunk

2014/10/24

Viharos szél várható

Pénteken kelet felől megvastagszik a felhőzet, csupán északkeleten számíthatunk kevés napsütésre. A déli óráktól kezdve kelet felől egyre több helyen ered el az eső, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön kiadós mennyiségű csapadékra (10-20 mm) van kilátás. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, viszont a Dunántúlon ismét viharossá fokozódik a szél, az Alpokalja térségében 70-80 km/h-s széllökésekkel, sőt délután az Észak-Alföldön is előfordulhatnak viharos közeli széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8 és 12 fok között valószínű, de északkeleten 13, 17 fokot is mérhetnek.

155482741

Az időjárási helyzet Európában a következő:

Ciklonok teszik változékonnyá Európa időjárását. Az egyik ciklon a Kelet-európai-síkságon halad déli irányban, hatására sarkvidéki levegő árasztotta el a térséget, ahol már helyenként 10-20 cm-t is elérő hóréteg alakult ki. Arrafelé csikorgó hideg van: éjszaka -15, -20 fokot mérnek, és nappal is csupán 0, -7 fokig emelkedik a levegő hőmérséklet.

Egy másik, nyugat-európai ciklon hidegfrontja Közép-Európa irányába tör előre, ahol mozgása lelassul, és önálló ciklonná fejlődik. A hidegfront előtt még 15, 20 fok közötti maximumok fordultak elő, nyárias idő már csupán a Földközi-tenger térségében van, az Ibériai-félszigeten 30 fok feletti csúcsértéket is mérnek. Hazánk időjárását a térségünkben kialakuló ciklon határozza meg. (MTI)

Hozzászólások