A világ 5 legveszélyesebb sportja

Nem feltétlenül kell extrém sportnak lennie, hogy veszélyes legyen

2014/09/29
A sport az élet egy fontos része, egy régi formája a szórakozásnak, ami nem csak jó időtöltésnek számít, hanem segít fittnek maradni, egészségesnek lenni, és elkerülni az olyan problémákat, mint az elhízás vagy az érrendszeri betegségek. Ennek ellenére nem mindegyik biztonságos, ezért jól meg kell fontolni melyiket választjuk. 
A világ legveszélyesebb sportja továbbra is egy rendkívül kényes és bonyolult téma a korlátozott adatok miatt. Mind a sportesemények szervezői, mind a résztvevők vonakodnak nyilvánosságra hozni a halálesetek számát, ráadásul néha egész különös adatok állnak a rendelkezésünkre: Angliában például a horgászat több embert öl meg évente, mint bármely más sport a balesetek miatt.
Általánosságban elmondható, hogy mindenhez, amihez a megszokottól jelentősen eltérő helyszín és felszerelés szükséges azt extrém sportoknak nevezhetjük. Azonban számos más sport is hordozza az agyrázkódás, agykárosodás, törött csontok vagy fagyás veszélyét.Akkor miért is csináljuk? Ahogy Harry Parker bázisugró mondta: “Miért? Mert tudsz!”

1. Víz alatti barlangászás

A barlangi búvárkodás kapja meg a világ egyik legveszélyesebb sportja címet. Nem hiába, hisz teli van veszélyekkel, a legszebb felfedezésekért néha nagyon magas árat kell fizetni. Víz alatti barlangok felfedezésénél számolni kell szűk helyekkel, veszélyes állatok támadásaival, fulladással, dekompressziós betegséggel, alacsony láthatósággal, kiszámíthatatlan felületi akadályokkal és a fagyhalállal is.

sport1

1960 óta több mint 500 halálos esetről tudunk. A víz alatti barlangászat a búvárkodás talán legkeményebb és legveszélyesebb kihívása, mivel a legkisebb hiba is szó szerint életveszélyes. A lenyűgöző látvány és élmény miatt sokan mégis megkockáztatják. Az első magyar víz alatt barlang feltárása 1908-ban történt Hévízen.

2. Rodeó

Két rendkívül fontos dologgal kell számolnia annak, aki ki szeretné próbálni magát egy valódi bika hátán. Először is nincs semmi trükk arra, hogy miként kell sikeresen megülni a bikát, másodszor gyakran nehezebb biztonságban földet érni, mint a bikán maradni. A bikaülő versenyek éppen ezért kerülhetnek a világ legveszélyesebb sportjai közé. Mindössze 8 másodpercet kell a bika hátán tölteni. Neked sikerülne? 

sport2

Azonban nem csak a bika hátán ülő versenyző van igazán nagy veszélyben, hanem az úgynevezett rodeó-bohócok is, akik saját testi épségüket is kockára téve, önfeláldozó módon próbálják elterelni a bika figyelmét, ha esetleg a versenyő a földre kerülne. Ha netán mozgásképtelen lenne, ráfekve a saját testükkel védik. 

3. Díjugratás

Nincs elegendő és pontos adat arra vonatkozólag, hogy a lovasok hány százaléka sérül meg, de a tavalyi évben több mint 316.000 sérülést jelentettek, ami legalább annyi, mint a jégkorongnál. 

sport3

A lóról való leesés rendkívül kockázatos, a rémült állatok nem egy embert tapostak már el. A cél az, hogy a legrugalmasabb, a legjobban tanított, a legügyesebb és a legfegyelmezettebb lovas és ló nyerje a versenyt, segítségével közelebb juthatunk az állatokhoz, ami szintén rengeteg veszélyt rejteget.  

4. Amerikai foci

Mint minden labdajáték, a legtöbb foci veszélyes, legyen ez európai, ausztrál vagy amerikai foci, a sérülések kockázata rendkívül magas. Az amerikai focinál habár kötelező a védőfelszerelés, maga a játék mégis annyira agresszív, hogy gyakorta történik komoly sérülés. A játékosok szó szerint megtesznek bármi tőlük telhetőt, hogy megszerezzék a labdát. 

sport5

A Katasztrofális Sportsérülések Nemzeti Kutatóintézete által évente közzétett sportági összehasonlítások megdöbbentő számokat mutatnak az amerikai futball közben elszenvedett sérülésekről – háromszor nagyobb az esélye halálos, 61-szeres a rokkantságot előidéző és 38-szoros a maradandó egészségkárosodást okozó sérülésre egy labdarúgóhoz képest. 

5. Helisí

A meglehetősen exkluzív élményt nyújtó lehetőség minden síelő álma. A helisí, azaz a helikopteres síelés során olyan területeket is választhatnak sítúrájuk célpontjául, ahova csak helikopterrel lehet eljutni. Csak nagyon erős, haladó sítudással lehet vállalkozni egy ilyen kalandra.

sport5

A legnagyobb veszélyt a lavinák jelentik, de a lavinaveszélyen túl balesetet okozhatnak a különféle tereptárgyak, így facsonkok, gyökerek, kidőlt fatörzsek, sziklák, gödrök, és egyáltalán bármi, ami a megszokott sípályákon nem fordul elő. További kockázatot jelent, ha a csapattagok lemaradnak a többiektől, és eltévednek. Egy ilyen túrának azonban megkérik az árát, ami naponta kb. 150.000 Ft. is lehet.

További veszélyes sportágakról korábbi cikkünkben olvashatsz!

Hozzászólások