Világbotrány az Ákos-ügy

Külföldi cikkekben a szexizmust emelik ki

2015/12/18

Az nem meglepő, hogy az összes itthoni napilap címlapra tette az Ákos-Telekom botrányt, ám az esetről a külföldi sajtóban is hevesen cikkeztek. Miközben itthon a kormány szerint a szerződésbontás a véleményszabadságról szól, addig külföldön a nemi egyenjogúság csatájaként ábrázolják.

A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak” – emeli ki szóról szóra Ákos szavait a Népszabadság s hozzáteszi, hogy a kormány nemcsak 7. legnagyobb vállalattal kezdett el csatározni, hanem a német állammal is. A Magyar Idők inkább azzal foglalkozott, hogy a mobilinterenet szerződések bontása után csökkenni kezdett a Telekom árfolyama, ám ezzel még Magyarország is rosszul járhat. A Magyar Nemzet szerint az egész botrány arra szolgált, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy a Telekom eladta az Origo hírportált a VS.hu üzemeltetőjének, aki Matolcsy György jegybankelnök rokona. Kiemelik, hogy a telekommunikációs céggel való szakítással rengeteg közéleti- és sporttal kapcsolatos támogatástól esik el az ország.

Akos

“Egy nőellenes énekes váltott ki felzúdulást Magyarországon“, indít ennyire sarkosan a német Handelsblatt magazin. Külföldön a legtöbb lap, köztük olyan újságok is, mint a Reuters, a Global Post vagy a Telegraph, főképpen Ákos interjújából emelnek ki olyan idézeteket, amik kétségbe vonják a női egyenjogúságot. Említésre kerül a zenész azon megállapítása, hogy a nőknek azért szélesebb a csípője, mert a dolgukhoz tartozik a szülés. Egyes lapok azt is kiemelik, hogy a magyar kormánynak kevesebb mint 10 százaléka nő, sőt azt is írják, hogy az Orbán-kormánynak nincs női tagja. 

A Deutsche Welle német tévécsatorna szintén beleszőtte a politikai szálakat az esetbe, mint ahogyan említik, Ákos “jól ismert támogatója az országot kormányzó konzervatív pártnak, a Fidesznek“. Kövér László szavait is idézték, így elhangzott tőle az a sor, miszerint “szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének tartanák, ha unokákat szülnének nekünk.” 

Az amerikai Bloomberg hírügynökség állítja, hogy a botrány “komolyan csökkentheti a befektetési kedvet Magyarországon“.

Hozzászólások