Világraszóló Valentin-nap

2016/02/10

Lássuk, vajon a világ más országaiban is ennyire népszerű a Valentin-nap, vagy csak egy jól felépített marketing stratégia áldozati vagyunk?

A finnek elsősorban a szeretet napjának tartják a Valentin-napot, ugyanis ilyenkor a barátokkal való szoros kapcsolat az, amire emlékeznek. Ezen a napon kis kártyákkal és kedves üzenetekkel tudatják a másikkal, hogy mennyire fontos számukra a barátságuk.

A franciáknál a Valentin-nap korábban nem csak a szerelemről szólt. Ez a nap volt kikiáltva a flörtölés ünnepnapjának is. Híres középkori szokásuk, hogy ilyenkor a férjes asszonyok szabadabban flörtölhettek, a férfiaknak pedig efelett szemet kellett hunyniuk.

Olaszországban a Valentin-nap megünnepléséhez egy igazán romantikus hagyomány társul. A szerelmesek egy lakattal szimbolizálják összetartozásukat, a lakat mindkét kulcsát pedig a vízbe dobják, ezzel jelképezve, hogy a köztük lévő köteléket nem bonthatja fel semmi és senki.

Az USA-ban jellemzően képeslapokat küldenek, és kisebb ajándékokkal lepik meg egymást az emberek. Korábban február 14-e volt az a nap, amikor be lehetett pótolni az elmaradt születésnapi és névnapi jókívánságokat és a haragosoknak is kötelező volt ezen a napon egymást meghallgatni.

A briteknél a Valentin-napi szokás az volt, hogy azt a bizonyos ellenkező nemű személyt, aki reggel először szembejött velük, Valentinnak kellett szólítani. Gyakran egész évben kitüntetett figyelmet szenteltek egymásnak az így kialakult párok.

Japánban az a szokás, hogy február 14-én a lányok ajándékokat – jellemzően csokoládét – adnak a hozzájuk közel álló férfiaknak. Náluk a tisztelet és a nagyrabecsülés jelképe ez a nap, nem csak a párjukat, de a család férfi tagjait is megajándékozzák. A férfiak március 14-én a White Day-en, azaz Fehér napon ezt egy fehér csokoládéval viszonozzák – innen az elnevezés.

Brazíliában a „Dia dos Namorados – Szerelmesek napját” június 12-n ünneplik, közvetlenül Szent Antal napja előtt (jún. 13.). Februárban a Brazil Karnevál időszaka miatt nem ünneplik Valentin napját.

Szaúd-Arábiában tiltja a muszlim hagyomány, ezért jellemzően titokban, csak zárt ajtók mögött ünneplik néhányan ezt a napot. A hatóság betiltotta minden kapcsolódó termék árusítását. 2012-ben több mint 140 muszlimot tartóztattak le, akik megünnepelték ezt a napot.

Egy kis hazai

Manapság nálunk is inkább a virágajándékozás és a kedves üzenetek küldése vált szokássá, de ez inkább csak az elmúlt 20 évben alakult így. Korábban inkább vallási színezete volt ennek a napnak, amikor is a házasság szentségéért mártírhalált halt papot ünnepelték a templomokban országszerte.

Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.

A “nyavalyatörésben” szenvedő betegek gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett Bálint keresztet, vagy más néven frászkeresztet, hogy távol tartsák a betegséget. A népi hiedelmek szerint, ha Bálint-napon száraz, hideg az idő, akkor jó lesz a termés. Úgy tartották, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok.

 

Hozzászólások