Világsztárok is beleszerettek a magyar motívumokba

A Romani Design színes forgataga a kifutón

2014/07/18

Az elmúlt években a sztárok öltözködését is meghatározta az etno, a népi hagyományokon alapuló divat. Ez a trend szinte minden évben más és más kultúra színvilágát és mintáit hozza a kifutóra és nagy hatást gyakorol a street wear öltözködésre is. Idén nyáron Budapest is csatlakozott az etno vonalhoz, a Romani Design a héten rendezte meg nagyszabású bemutatóját a Szépművészeti Múzeumban.

Pár évvel ezelőtt világsztárok is felfigyeltek a magyar mintákra, Nicole Kidman kalocsai mintás ruhában tűnt fel a repülőtéren, akinek példáját Emma Watson, valamint Tom Cruise és Katie Holmes lánya, Suri Cruise is követte. Divat lett tehát a kalocsai minta és a egyre nagyobb teret hódít magának a hagyományos hímzés a Világ minden tájáról.

Romani design1
A tradicionális roma motívumokat és szabásmintákat újraértelmező és modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design a héten mutatta be új kollekcióját a Szépművészeti Múzeumban. A ruhákat a szabadság, a bátorság inspirálta, mintáikkal és színükkel tényleg jó hangulatot varázsoltak a kifutóra. „Az én identitásom – az én szabadságom” fantázianevet viselő kollekciót egy olyan modern nő ihlette, aki a kreativitását és életörömét a ruháiban is felvállalja. Schreiter Lilla, stylist a kollekció színpadra állításában segédkezett. “A koreográfiát a kollekcióhoz igazítottam. Voltak 3-4-5 darabos mini kollekciók, ezeket úgy próbáltuk bemutatni, hogy egyszerre jelenjenek meg a színpadon! A modellek között voltak roma lányok is, akik a  profi modellekkel együtt léptek a kifutóra! A zene is fontos volt, hogy autentkus legyen és passzoljon a roma stílushoz!” – mesélt a koreográfiáról Lilla.

Romani design3
„Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, vagy festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja a Romani Design ötletgazdája, Varga Erika tervező. A kollekció a kötényre, azaz kretincára épül, ami szintén a tradíciót  hordozza  magában, hiszen ezt a ruhadarabot régen anya-lányára hagyományozta.

Romani design2
A Romani Design márkanevet 2010-ben egy Akácfa utcai varrodából indította útjára Varga Erika tervező azzal a céllal, hogy a roma viseleti kultúra szépségeit és értékeit beemelje a kortárs ruhatervezés világába. A Romani Design fontos társadalmi szerepvállalást folytat, hiszen kreatív foglalkozások és tanfolyamok keretein belül oktatják a roma származású és mély szegénységben élő fiatalokat.  A „My Identity-My Freedom” kollekció is egy oktatási projekt keretén belül valósult meg, melyben hátrányos helyzetű magyarországi és szlovákiai nők részesültek szabás-varrás képzésben.

Fotó: Károlyi György

Hozzászólások