Világvége élőben

Jelentés az utolsó előtti órából

2016/02/22

Észrevetted, hogy a telek évek óta ˝egy szép keddi napra esnek?˝ Feltűnt, hogy miközben a légkondis irodádban nyomasztóan hűvös a 23 fok, eközben odakint szépen felforr a város? Most tényleg itt van a világvége, vagy csak azt mondják? Sokkoló hírek egy csokorban.

Elmentem egy könyvesboltba, gondoltam áldozok néhány forintot a kultúra oltárán. Mikor rájöttem, hogy a zsebpénzemből nem tudom megvenni azt a 250 könyvet, amit egyszerre el akarnék olvasni, gondoltam átsétálok az ezoterikus osztályra, kíváncsi voltam, mivel szédítik mostanság a népet. Bánatomra alig találtam világvéges könyveket, pedig mielőtt kihaltunk volna 2012-ben, még roskadásig voltak a polcok a bölcs jövőlátók, brit tudósok és megélhetési próféták áltudományos okfejtéseivel, miszerint: mind meghalunk.

Így aztán úgy döntöttem, hogy leülök a gép elé egy kis szombati sokk-terápiára. Kezdjük ott, hogy az emberiség vezetői időnként összeülnek, hogy megpróbálják megmenteni a világot, azonban valahogy mégsem sikerül nekik. A lényeg ugye az lenne, hogy le kéne állni az erőforrások kizsákmányolásával és jó lenne, ha mutatóban maradna egy kis erdő, pár állat és némi hó a síelőknek.

Ennek hatására a 2015-ös év csupán 0,9 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Te Magyarországon ebből elvileg annyit érzel, hogy de jó, nem kell télen annyit fűtened, nyaranta tengerparti hangulat van az apadó Balatonnál – mondjuk jelenleg nem fér a bőrébe – és télen se fázol annyira, de milyen rossz már, hogy nem esik a hó. Szerencsére van hóágyú, meg rekord ózonlyuk és hűsítő záporok nyaranta, igaz, úgy több milliárd forintért.

A gond az, hogy a klímaegyeztetők inkább tonnákról, megvásárolható széndioxid-kvótákról és a 2050-ig 2 fok alatti melegedésért küzdenek.

Ezzel egyidejűleg néha azért melegebb van az északi-sarkon, mint Budapesten, nyaranta valamiért hajózhatóvá kezd válni a jégvilág, mázli, hogy a föld mélye ott éppen tele van nyersanyaggal.

Lehet állatokat simogatni az állatkertben, eközben rohamosan halnak ki a táplálék lánc cuki, szőrös, vagy csillogó szemű állatkái. Találsz egy kihalófélben lévő állatot? Ne dobd vissza a tengerbe, inkább szelfizz vele!

De nem kell messzire menni egy kis öko-barbárkodásért. Emlékszel még, hogy mi történt egy hazai madárrezervátummal, vagy, hogy miként lehet papírmunkával kiirtani egy víztározónyi halat?

Miközben egy egész ipar épül a növények állóképességének növelésére, szépen csöndben eltűnnek a mézelő méhek. Ha ők nincsenek, akkor azt mind megszívjuk. De hát a méhek csípnek és az fáj.

Magunkat se kell félteni. A gyorsétteremben újrahasznosított anyagokban kínálják a finom reggeli kávédat, (ami egyébként szintén veszélyben van), majd a poharat a kukába dobod. Igen, ott fog majd a szeméttelepen lebomlani, mondjuk 40 év múlva, azzal az elemmel együtt, amit nem rég selejteztél le. Örülhetsz annak, hogy ökológiai lábnyomod azért mégsem túl nagy, de inkább számold ki, hogy mekkorát is harapsz földanyánk kegyeiből. Mi mással is zárhatnám pánikkeltő cikkünket?

 

Hozzászólások