Visszatért az ebola

Alulbecsülték a vírust

2016/01/15

Pár órával azután, hogy az ebola eltűnését bejelentett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), Sierra Leonéban újra megtalálták a vírust egy holttestben. Keresik az áldozattal kapcsolatba kerülteket.

received_2491012060986581

Sierra Leonéban újabb beteggel végzett az ebola-vírus, amit az ottani epidemiológiai központ ismert el miután az áldozatból vett mindkét minta pozitív lett. Pedig a WHO tavaly november 7-én nyilvánította a nyugat-afrikai országot ebolamentes területté. A fertőzött Tonkolili járásban halt meg, ahová a guineai határ közeléből érkezett. A hatóságok tartanak a további esetek felbukkanásától, ezért keresik azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a mostani fertőzöttel.

Csütörtökön volt 42. napja, hogy az utolsó, ebolával fertőzött beteg tesztje negatív lett, ez az időtartam a vírus maximális lappangási idejének kétszerese” – ezt tegnap jelentette be a WHO. Ezzel hivatalosan megállapították, hogy véget ért az ebola-járvány. De a jelek szerint elhamarkodott volt az öröm. Az utolsó érintett ország ekkor még Libéria volt, itt meg is szűnt a betegség terjedése.

ebola

A pusztító vírus eddig 11 ezer halálos áldozatot követelt, miután 2013 decemberében, Guinea déli részén felütötte a fejét. Innen terjedt tovább Líbiára és Sierra Leonéra, és az utóbbi országban 3955 emberrel végzett. A járvány ezután tovább terjedt Nigérára és Malira. A vérzéses lázat okozó vírus két év alatt 10 országban terjedt el, a modern közlekedésnek köszönhetően pedig olyan messzire is eljutott, mint Spanyolország és az Egyesült Államok.

Hozzászólások