Vitorlásverseny, borfesztivál és a legfinomabb sajtok

Újabb mozgalmas hétvége elé nézünk

2015/05/15

Vitorlások, finom borok, sajtok és minden, ami szem-szájnak ingere – ez várható a hétvégére! Összegyűjtöttük a legjobb programokat, hogy semmiről se maradj le!

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny

Balatonfüred – 2015. május 16.

A balatonfüredi évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség a vitorlás szezon hivatalos megnyitása, több mint 77 éves múltra tekint visszaAz ünnepség a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével kezdődik, majd az ünnepi beszéd után felvonják a központi vitorlás hajóra a nemzeti lobogót, megkoszorúzzák a Balatont, a felsorakozott vitorlás hajókon megtörténik a vitorlabontás, mellyel hivatalosan is megkezdődik a vitorlás szezon. A verseny megtekintésére a hajókikötőből nézőhajó indul. A rendezvényhez a Concours d’ Elegance veterán autós szépségverseny is kapcsolódik a Vitorlás téren.

Szeged Napja Ünnepségsorozat, Szegedi Borfesztivál

Szeged, Széchenyi tér – 2015. május 15-25.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a napfény városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat keretén belül május 16-án nyitja meg kapuit a XX. Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Klauzál téri Gasztroudvar idén is a hagyományos magyar ízek kedvelőinek kínál bőséges választékot. A második hétvégére a Hungarikumokat bemutató Dugonics téri Kincs-térrel és a Hídivásárral teljesedik ki a belvárosi fesztiválhangulat. 11 nap, 120 borász, 200 kézműves, 250 program.

Az idei Szeged Napja Ünnepségsorozat egy nappal hosszabb lesz, így még május 25-én, hétfőn is felhőtlen kikapcsolódást nyújt a XXI. Szegedi Borfesztivál, a Klauzál téri Gasztroudvar, a Dugonics téri Kincs tér, sőt még a Hídivásár is három naposra nyúlik 2015-ben!

szeged_dom_ter

Országos Feng Shui és Ezoterikus Találkozó

Fonyód – 2015. május 16-17.     

A fonyódi Feng Shui Galéria az idei évben új helyszínre, az újonnan átadásra került Városi Kulturális Központba szervezi az Országos Feng Shui és Ezoterikus Találkozót. A Feng Shui Galéria által szervezett találkozón országosan ismert és elismert ezoterikus és feng shui szakemberek előadásai, bemutatók lesznek láthatók, hallhatók, amelyeket különböző szórakoztató kísérőprogramok színesítenek.

XVII. Kevi Juhászfesztivál    

Túrkeve, Petőfi tér, Liget – május 16-17.                                            

Visszatérő programok: juhnyíró bemutató, birkapörköltfőző verseny, népművészeti és népzenei rendezvények, kirakodóvásár.                

Zagyva-Hajta Gyalogos Teljesítménytúra

Jászberény – május 16.                

A Zagyvamenti, a jászberényi és farmosi Hajta Természetvédelmi Területek, valamint az újerdői tanyavidék szépségeinek megismertetése. A teljesítménytúrázás iránt érdeklődőknek lehetőség biztosítása erőnlétük, állóképességük felmérésére.                      

Tour de Velencei-tó

Velence – május 15-17.

Május érkezésével a kerékpáros szezon is megkezdődik. A családok és barátok számára kiváló lehetőség a formába lendüléshez a Tour de Velencei-tó, melyen mind a hétvégi biciklisek, mind pedig a profi kerékpárosok megtalálják a maguk versenyét, mellette pedig felfedezhetik két keréken a Velencei-tó környékét is.

velence-outi-001.jpg

Tisza-tavi Fogathajtó és Lovas Ügyességi Verseny

Poroszló, Rendezvénytér- 2015. május 18.

Felidézve a poroszlói lovas hagyományokat fantasztikusan látványos egész napos program várja az érdeklődőket! Indulás és nevezés fogathajtó és egyéni ügyességi kategóriákban.

III. Belvárosi Sajtfesztivál

Vajdahunyad vár – május 15-17.

Május 15. és 17. között, péntektől vasárnapig rendezik meg a budapesti Vajdahunyad várában a III. Belvárosi Sajtfesztivált. A belépés a rendezvény mindhárom napján ingyenes. A fesztivál középpontjában a kézműves hazai és nemzetközi sajtkészítők állnak, ezeket kiegészítve a legnemesebb élelmiszerekkel.

“A látogatókat közel százféle sajtkülönlegességgel várjuk. A kisszínpadon délutánonként sajtkészítő bemutatókkal találkozhatnak, az élményt egy kézműves sörsétány és termelői borudvar teszi még teljesebbé. Ez a rendezvény több egy egyszerű fesztiválnál. Itt nem csak kóstolni lehet, de lehetőség nyílik elsajátítani a sajtkészítés fortélyait, és beszélgetni a sajtkészítőkkel is, akik több, mint szívesen mesélnek majd a sajtkészítés minden mozzanatáról a tejköpüléstől egészen a több éves érlelésig” – mondta Necz István főszervező.

Kaktusz kiállítás

Budapest, ELTE Füvészkert – május 15-17.

Fegyverzetük, mely egyben a növény szépségét is adják, a töviseik. Tövisek védik a növényt környezetük káros hatásaitól, és mikor a kaktuszok virágba borulnak, minden növénykedvelő elismerését kivívják! Nagyságukat, formájukat tekintve a kaktuszok hihetetlenül változatosak: vannak oszloposak, gömbök, óriások és törpék. Nem csak dísznövények, de az embert is szolgálják: Közép- és Dél-Amerika lakosainak élő kerítései, a testükben felhalmozott víz szomjoltó a sivatag vándorainak, gyümölcseik pedig üdítő csemegék.

Ezen különleges, egzotikus növények sokaságával találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak 2015. május 15. és 17. között a budapesti ELTE Füvészkertbe, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének szervezésében megrendezett kiállításra!

p1090145

Második Keresztény Színházi Fesztivál

Budapest, több helyszínen – május 15-17.

Misztérium musical, tragigroteszk, premier, hátborzongatóan élethű marionett előadás, darabtemetés és történelmi tánc-show: igazán tartalmasnak, színesnek és izgalmasnak ígérkezik Magyarország második Keresztény Színházi Fesztiválja, amelyet tavaly hívott életre Dörner György hagyományteremtő célzattal. Újdonság, hogy a május 15. és 23. között rendezett egyedülálló rendezvénysorozatnak otthont adó Újszínház és Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom mellett a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is zajlanak programok.

Hozzászólások