Viva la’ vida! Avagy az olasz tészta rejtelmei

Csak ahogy nagyanyáink csinálták

2016/02/09

Az olasz konyha egyik legnagyobb ismérve a tészta, vagy ahogy ők nevezik, a pasta. Számtalan formája, ízesítése létezik a legegyszerűbb pestos pastatól a bonyolultabb kivitelig. Ami közös bennük, az nem más, mint az alaptészta.

Ezeket a tésztákat megvehetjük boltban is, de az igazán jó buli, ha mi magunk készítjük el. Nagyon egyszerű, én csak úgy hívom, hogy a 10 tojásos tészta. Nem kell megijedni a szám hallatán, ez csak az arányokat mutatja. Konyhanyelvre fordítva: 1 kg liszthez 10 tojást adunk. Egy négytagú családra számítva ez azt jelenti, hogy 4 tojásból érdemes csinálni a tésztát. Jöjjön a művelet a gyakorlatban!

teszta (2)

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • ½ kk. só

Elkészítés:

A tojásokat felverem, hozzá keverem a sót, majd a lisztet, és egy homogén, jól összedolgozott félkemény tésztát gyúrok belőle. 20 percet fóliába csomagolva pihenni hagyom, majd 4 részre vágom. Ha van tésztagépünk, azzal kb. 2 mm-re nyújtom, ha nincs, akkor egy nyújtófa segítségével kell megoldani. Ha metélttésztát csinálok belőle, akkor a forrásban lévő (!) vízbe dobom, majd 3-4 perc alatt készre főzöm. Ebből az isteni olasz tésztából készülhet még tortellni, vagy akár egy finom lasagne is!

Jó étvágyat!

Hozzászólások