Vízbe fulladt kisfiún gúnyolódik a Charlie Hebdo

Elvetette a sulykot a francia lap

2015/09/15

Az egész világ egy emberként hördült fel, és azonosítja a magyarokat László Petra tettével. Erre most jön egy francia lap, a Charlie Hebdo, amelyik a vízbe fulladt szír kisfiú képét parodizálja. Mit érdemel ezek után az alkotója?

A Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségét még nyáron érte támadás, amikor egy dzsihádista szervezet tüzet nyitott több ott dolgozó munkatársra. A szerkesztőség tagjai közül többen életüket veszítették, azok, akik megmenekültek, újra felvették a kesztyűt, és tulajdonképpen ott folytatták, ahol abbahagyták. Csak lehet, hogy most már nagyobb eladott példányszámmal.

Eddig is sokakat megbotránkoztatott, amit a lap művelt, hiszen karikatúrái élesen bírálták a rendszert, és a rendszer ellen menőket, néha túllépve minden határt. Amit most műveltek, az túlmutat minden emberi méltóságon és jóérzésen. Legújabb lapszámukban a Törökország partjainál földet ért menekült kisfiú holttestével viccelődik. Ha viccnek lehet ezt nevezni egyáltalán. A képen látható kisfiú feje fölött egy McDonald’s figura ajánlgatja a kettőt fizet egy áráért menüt.

Erre a lap csak annyit mondott, hogy ez mindössze a szívtelen Európa kritikája, ahogy a fogyasztói társadalom hozzááll a menekültkérdéshez.

ebdo

A belső oldalon pedig főleg a kép alá írt szöveg vert ki sokaknál a biztosítékot.

ebdo2

“Európa keresztény – A keresztények a vízen járnak – A muszlim gyerekek megfulladnak”. Áll a felháborító szöveg a karikatúra alatt. Az újság azzal védekezik, hogy ők továbbra is csak tükröt tartanak a nyugat válságkezelési mechanizmusának. A nemzetközi sajtóban napok óta pörög a magyar operatőr, László Petra esete, aki kamerák előtt gáncsolt el egy menekülő kislányt a felbőszült tömegben. Ezen tettét az egész világ elítéli és meg is hurcolták érte a nőt. Vajon az efféle karikatúrák készítői milyen ítéletet érdemelnek?

Hozzászólások