Vörösboros nyúlpörkölt

Ha nem hoz elég tojást...

2016/03/25

Ha már húsvét, akkor együnk egy kis nyúlhúst! Nem is akármit, hanem egy jó kis vörösboros nyúlpörköltet! Nem akarok nagyon morbid lenni, de ez a recept arra is ötletet ad, ha a húsvéti nyúllal nem tudunk mit kezdeni… Persze ez csak vicc, mert ehhez az ételhez nagyobb mennyiségű nyúlhús kell.

Mivel húsvétkor már jó idő szokott lenni, javaslom ezt a finom pörköltet a szabadban készítsétek el, mondjuk egy jó bográcsozás keretében.

nyullab02

Hozzávalók:

* 2,5-3 kg nyúlhús

* ½ kg vöröshagyma

* 3 – 4 gerezd fokhagyma

* 2 dl száraz vörösbor

* 2 babérlevél

* 2 dl sűrített paradicsom

* 1 db TV paprika

* 2 dl olaj

* őrölt pirospaprika

* só

* bors

* erőspaprika (opcionális)

Elkészítése:

* Mivel a nyúl egy csontosabb húsfajta, ezért daraboljuk fel használható méretre. Válasszuk le a forgók mentén a lábakat, majd a törzset középen elvágva, kisebb darabokra aprítani a háta részt és a mellkasi részt. Akkorára vágjuk, hogy azt a megfelelő edényben tudjuk majd forgatni, keverni.

* Apró kockára aprítsuk fel a vöröshagymát, majd az edényben felforrósított olajon pároljuk üvegesre.

* Dobjuk mellé a szintén felaprózott TV paprikát.

* Amikor kellően üveges a hagyma, húzzuk felére a tűzről és tegyük bele az őrölt pirospaprikát. Keverjük el és várjunk pár percet, hogy a paprika színe kioldódjon az olajban. Itt be kell tartani két fontos szabályt: a paprikát közvetlen tűz feletti zsiradékba ne tegyük, mert megkeseredik és mindig, mikor elkevertük a zsiradékban, várjunk pár percet, mert a paprika színanyaga a zsiradékban kioldódik és sokkal szebb színe lesz az ételünknek.

* Ezután tegyük bele a húst és keverjük el a paprikás zsiradékban

* Tegyük bele a fűszereket, a paradicsom pürét, és a vörösbort.

* Keverjük el az összetevőket, majd lassú tűzön kezdjük el főzni.

* Figyeljünk arra, hogy mindig legyen lé a pörkölt alatt, nehogy leégjen. Ha már elkezd forrni, annyi vízzel öntsük fel, hogy az ételünket ¾-ig ellepje.

* Kb. 2-2,5 óra alatt készül el. Figyeljük, mikor puhul meg a hús. HA már majdnem kész tegyünk hozzá 2 tk pirospaprikát, valamint ha csípősen szeretjük akkor az erőspaprikát. Keverjük össze, de nagyon finoman, ne essen szét a hús, majd főzzük még kb 10 percig és kész a fenséges nyúlpörkölt. Ha a végére maradt a borból tehetünk hozzá még ½ dl-t, mikor a pirospaprikát is bele tettük. Ettől intenzívebb lesz a boros íz.

Hozzászólások