X-akták évadértékelő – csalódás és egyetlen jó húzás

2016-ban ennél többre van szüksége egy kultikus sorozatnak

2016/02/24

Tegnap este vetítették Magyarországon az X-akták 10. évadának utolsó epizódját, ami valljuk be… legalább annyira felkavaró, kapkodó és megosztó lett, mint amilyen a széria legutóbbi részei. Íme, egy rajongó véleménye!

Nyitva hagyott X-akták

Aggódni kezdtem, mikor tavaly tavasszal meghallottam, hogy újra kinyitják az X-aktákat! Meg is volt rá minden okom, hiszen annak idején a 9 évad során megtörtént minden, ami csak megtörténhetett. Láttunk szörnyeket, mutánsokat, látnokokat, földönkívülieket, titkos kísérleteket, mindent átszövő összeesküvéseket és végül két részben még az igazság is ideátra került – ami eddig odaát volt, ugyebár. Ezt a gittet már felesleges volt tovább rágni. Ettől függetlenül borzasztóan kíváncsi voltam arra, hogy mit kezdenek majd az alkotók ezzel a lehetőséggel.

Akárkit kérdeztem a sorozattal kapcsolatban, szinte mindenki leragadt a gyermek- vagy tinédzserkori traumáknál, amit a Gumiember, vagy a sötétben hálót szövő nem pók, de bogárfélék okoztak. Azonban az X-akták jóval többről szólt. Olyannyira, hogy aki nem ismerte alaposabban az egykor lefutott 202 epizódot, gyakorlatilag nem érthette meg az elmúlt 6 rész durván kilencven százalékát. És pontosan ezért lehetetlen vitát nyitni a mini széria osztályozását illetően!

A legtöbben ugyanis pont azt a sejtelmes hangulatot várták, mint amit mondjuk úgy 1995-ben megkaptak. De ez lehetetlen! Az elmúlt húsz évben annyit változott a világ, hogy az egyszeri szörnyek, vagy szellemek már nem pumpálnak elég adrenalint a vérbe és ezt pontosan tudták az írók is. 2016-ra a személyes szorongást felváltotta a globális paranoia, szinte az egész világ Mulder ügynökké vált. Elég, ha csak szétnézünk a Facebookon. Külön csoportokba szerveződtek az UFO-hívők, a minden mögött összeesküvést sejtők, a kondenzcsíkokban halálos fenyegetést érzők és még napestig sorolhatnám az elhétköznapiasodott X-aktákat. Néhány like kiszórása és 20 perc YouTube nézés után olyan, mintha ránk dőlt volna egy szobányi aktaszekrény. Vegyük észre, hogy egy kis fantáziával meg fogalmazóképességgel, némi Photoshop tudással és a közösségi oldalak alapszintű használatával naponta több évadnyi rettegést tudunk összemesélni az interneten. Mivel ezt a témát napestig lehetne még boncolgatni, öt pontba szedtem össze, hogy nekem, X-akták rajongónak, mit adott ez a 6 rész.

A harmadik X-akták filmet!

Az első és a hatodik epizód gyakorlatilag egyet alkot, ha 90 helyett mondjuk 120 percnyi idő lett volna rájuk, akkor egy nagyon ütős, kellemes tempójú filmet lehetett volna belőlük összehozni, ami bőven elég lett volna.

Képernyőn látni a kiégett Mulder sorsát

Mindig is érdekelt, hogy vajon milyen élete lehet annak az embernek, akinek a húgát elviszik a földönkívüliek, érdeklődési köre miatt mindenki csak megalázza, majd nagy küzdelmében kiderül, hogy az egész élete egy nagy hazugságra épült, ezen felül megőrjítik, elrabolják, végül arcába nyomják az Igazságnak mondott valamit. Majd életének értelmét az évek történései gyakorlatilag a nullával teszik egyenlővé. Erre a kérdésre több részben is választ kapunk.

A Gyíkembert

Ennyi poént és utalást nem lehet csak úgy elmagyarázni. Értelmezni és feldolgozni meg végképp csak a rajongókkal lehet. A Gyíkemberes rész nem csupán vicces, de a mondanivalója is nagyon el lett találva. És itt is szóba kerül az, amit már a 3.(!) évadban egy jós már kimondott… Scully nem hal meg.

Csalódást a FOX-ban

Szerintem a FOX nem hitt az X-akták feltámasztásában, így ahelyett, hogy mondjuk összehoztak volna egy teljes értékű 10 részes évadot, összekapkodtak mindent 6-ba. Ettől olyan se füle se farka az egész. És ha most kritikát írtam volna, emberi Chupacabraként szívtam volna ki a felelősök vérét!

Egy egész éjszakányi álmatlanságot!

Scully ügynök alakváltása gyakorlatilag lehozott az életről. A zárójelenetet hagyjuk, mert akkor már 40 perce nem voltam magamnál. Egyébként nekem van egy megérzésem, miszerint itt valami nagyon nem oké, hiszen Muldert is elrabolták, rajta is kísérleteztek, mégis beteg lett. És ez csak egy dolog, amiért így nem érhet véget az X-akták. Na meg hát még mindig nem lett kimondva, hogy William igazából a Bagós gyermeke…

Hozzászólások