Zápor és széllökések szombaton

A meleg azért megmarad

2015/09/19

Szombaton a Dunántúlon erősen megnövekszik a felhőzet, és délután már egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Pénteken az esti óráktól a szél északnyugatira, északira fordul, helyenként megerősödik. Zivatar idején viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Dunántúlon többnyire 23 és 28, keletebbre még 28 és 33 fok között valószínű.

esosido2

Skandináviától Lengyelországon, az Alpokon keresztül egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig frontrendszer húzódik. A fronttól nyugatra eső területeken – legalábbis a hőmérséklet tekintetében mindenképpen – őszi az idő; a hőmérséklet csúcsértéke többfelé a 20 fokot sem éri el, a front mentén többfelé zápor is előfordulhat.

Hűvös van Északkelet-Európában is, az Ural előterében helyenként alig emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. Ugyanakkor a kontinens középső, keleti, délkeleti területei fölé – az említett frontálzóna keleti oldalán – még meleg levegő áramlik; Dél-Olaszországban, Bosznia-Hercegovina egyes részein 40 fokig is felmelegszik délutánra a levegő.

Szombat estig a Kárpát-medence nagy részének időjárását még ez a meleg levegő alakítja, csupán a nyugati területek fölé érkezik az északnyugatira forduló széllel néhány fokkal hűvösebb levegő.

Hozzászólások