Zöldséges borjúragu

Lágy és puha

2016/02/26

A borjúhús az egyik legmegbízhatóbb alapanyag, ha húsfélére vágysz! Természetesen célszerű megbízható forrástól vásárolni, de egy finom, friss borjúnál nincs lágyabb a piacon!

Nem tudom ki, hogy van vele, de ha lehet választani, én mindig a borjúhúst választom a marha helyett.  Marhahúst vásárolva soha nem tudhatjuk, milyen marhát veszünk, hacsak külön nincs feltüntetve, hogy pl. ANGUS marha, vagy nem ismerjük jól a hentest. A borjúhúsnál még nem tapasztaltam soha gondot, ha friss volt, amit vettem. Fiatal állat, alig néhány hónapos és mint írtam, nagyon lágy, gyenge a húsa. Értelemszerűen ezért kevesebb idő elkészíteni.

Lássunk egy jó kis receptet ebből a kiváló alapanyagból!

Hozzávalók (4 főre számolva):

  • ½ kg borjú comb
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 nagyobb sárga répa
  • 1 közepes fehér répa
  • 20-25 dkg zöldborsó
  • 2 dl 30% -os főző tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • napraforgó olaj

Készítsük el:

  • A hagymát apróra vágjuk, majd üvegesre pároljuk.
  • Beletesszük a felkockázott borjúhúst és kissé lepirítjuk.
  • Levesszük a tűzről és rátesszük a pirospaprikát ás elkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy nehogy megégessük a paprikát.
  • Zúzott fokhagymát is keverjünk bele. Sózzuk, borsozzuk és annyi vízzel engedjük fel, hogy kb. a hús feléig érjen.
  • Lassú tűzön fedő alatt kezdjük el párolni.
  • Amikor a hús kb. félpuha, tegyük hozzá a feldarabolt zöldségeket.
  • Pároljuk tovább, majd amikor az összes összetevő megpuhult öntsük rá a tejszínt és sűrítsük be.
  • A tejszín hozzáadása után mindenképpen kóstoljuk meg, mert a végső fűszerezést be kell állítani.

TIPP

Amennyiben nem lesz kellően sűrű, akkor nyugodtan használjunk kevés vízben feloldott lisztet, vagy kukorica keményítőt. De ezzel óvatosan, mert ha sokat teszünk egyszerre, akkor kaphatunk egy falazó malter állagot.

Jó étvágyat!

Hozzászólások