Zöldséges penne

Úgy tűnik az olaszok imádnak egészségesen élni

2017/05/15

Ez egy olasz chef receptje. Érdekessége, hogy a penne főzése a raguban fejeződik be, így jobban átveszi az ízeket. Tésztarajongóknak kifejezetten ajánlott.

Hozzávalók:

  • 300 g penne
  • 400 g konzerv paradicsom (pomodori pelati/hámozott paradicsom)
  • 1 kis db cukkini
  • 4 közepes db csiperkegomba (barna csiperke)
  • 50 g spenót (bébispenót)
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.5 dl olívaolaj (extra szűz)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db fehér hagyma
  • chilipehely ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)

Elkészítés:

1. Készítsük elő a zöldségeket. A cukkinit vágjuk félbe, majd kanál segítségével távolítsuk el a magjait. Ha kész, vágjuk apró (0,5x05cm) kockákra. A hagymát vágjuk finomra, a gombát darabokra, a friss paradicsomot kockákra (1×1 cm), a fokhagymagerezdeket pedig késlappal lapítsuk ki.

2. Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket és a chilit. Ezt követően a cukkinit és a gombát, pirítsuk nagy lángon. Ha lepirult a gomba, adjuk hozzá a hagymát, vegyük vissza a lángot közepesre. Ízesítsük sóval és borssal, majd amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a paradicsomkockákat és a hámozott paradicsomot. A hámozott paradicsomot mindössze kezünkkel préseljük bele a serpenyőbe, nem szükséges aprítani. Kis lángon, lassan pároljuk a ragut.

3. Tegyünk fel a tésztának főzővizet, ha felforrt, sózzuk meg, majd főzzük a tésztát félig készre. A tészta főzőlevéből pótolhatjuk a raguból közben elpárolgó levet. Akkor jó az állaga, ha a serpenyő féléig áll a leve. Ezt folyamatosan ellenőriznünk kell, és pótolni a hiányzó folyadékot.

4. Ha a tésztánk félkész (penne esetében kb. 8-10 perc főzés után), szűrjük le, de ne öntsük ki az összes főzőlevet. Azonnal adjuk a raguhoz, és összeforgatva kis lángon pároljuk készre. Ha szükséges (mert kevésnek érezzük a levét), pótoljuk apránként a főzőléből. A befejezés előtt 2-3 perccel adjuk hozzá a bébispenótot és aprított petrezselymet. Forgassuk össze, és amikor a tészta megpuhult, vegyük le a lángról. Tálaljuk azonnal. Adhatunk mellé frissen reszelt parmigiano reggiano sajtot, de sajt nélkül is ízletes tésztaételt készítettünk.

Jó étvágyat! 

(forrás: nosalty.hu,

Hozzászólások