Zombiként felnövő generáció

Tinik a világháló bűvöletében

2016/02/08

Alig néhány évvel ezelőtt még az jelentette számunkra a legnagyobb kincset, hogy barátainkkal lehettünk, együtt töltöttük az iskola utáni délutánokat, hétvégén közös programokat szerveztünk. Ezzel szemben a mai helyzet kétségbeejtő, a most következő generáció szinte képtelen a kapcsolatteremtésre.

Egy felmérés szerint a 9-10 éves európai gyerekek 33 százaléka internetezik napi rendszerességgel, míg a 15-16 éves korosztálynál ez az arány már eléri a 80 százalékot. Bár többségük úgy nyilatkozott, hogy tanulásra, főképp házi feladat írására használja a világhálót, mégis nagyjából ugyanannyian veszik igénybe játékokra és videó-nézésre is. Egy felmérés szerint a megkérdezett gyerekek 14 százaléka találkozott már pornográf tartalommal, amit szüleik, tanáraik, környezetükben élő felnőttek elől persze gondosan titkolnak. A szülőknek csupán egynegyede követi figyelemmel a gyermeke által látogatott portálokat.

Miért is kedvelik annyira a közösségi oldalakat a tizenévesek?

Egyrészt, mert nem csak passzív befogadást igényelnek, hanem „alkotási munkát” végezhetnek, azaz játszani tudnak, ismerkedhetnek, láncfeladatok részeseivé válnak.  Másrészt pedig a telefonoknak, tableteknek köszönhetően gyakorlatilag bárhol, bármikor képesek az azonnali kommunikációra. Minden harmadik fiatal ismerkedik idegenekkel, és kb. 10 százalékuk találkozik személyesen is egy-egy közösségi portálon megismert emberrel. A szülők többsége sajnos nem is sejti, hogy mivel foglalkozik gyermeke egy-egy délután, vagy adott esetben egész hétvégén a szobájában, a számítógépe vagy okostelefonja fölött görnyedve.

Mire is világítanak rá ezek a tények? Mi az, ami fennhangon üvölt, hogy vegyük észre, mert gyermekeink bajban vannak?

Nos, az internet, miközben teret nyit a nagyvilágra, távol élő embereket, barátokat, rokonokat kapcsol össze, addig valójában lehetőséget teremt a bezárkózásra és a valódi emberi kapcsolatok elvesztésére. Furcsa kettősség ez. A tinik gyakran elszakadnak a tényleges barátaiktól, elmaradnak a közös programok, nem élnek társas életet, gyakorlatilag egy vizuális világba korlátolják saját magukat.

Azonban a túlzásba vitt világháló-használat más egészségügyi veszélyeket is rejt. A mozgásszegény életmód és a rendszertelen, egészségtelen táplálkozás elmaradhatatlan velejárója a „beteges” netezésnek, túlsúlyt okozva, mely a későbbiekben akár súlyos szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. A kialvatlanság, az alváshiány pedig koncentrációs zavarokhoz vezet, ami nem csak a tanulásban veti vissza a fiatalokat, hanem akár balesetveszélyes is lehet, hiszen csökken a figyelmük az élet minden területén.

Néhány szóban még kiemelném az egyik legfőbb „internet-mumust”, az agresszív játékokat. Ezek sokszor ténylegesen hajnalba nyúló elfoglaltságnak bizonyulnak, de nem csupán tanulási zavart okoznak. Ennél sokkal mélyebben érintő probléma az ezáltal kialakuló agresszív, erőszakos magatartási forma, amit gyakran sem a szülő, sem a pedagógus nem képes megoldani, kontrollálni, holott veszélyes lehet az iskolai közösségre, a családra is. A gyerek hiperaktívvá és nagyon nehezen kezelhetővé, sokszor kezelhetetlenné válik. Az éremnek ez esetben két oldala van, ugyanis szintén bizonyított tény, hogy ezen játékok hatására szorongóvá is válhat a gyerek. Olykor veszélyesnek érzi a világot, így újabb csapdába esik, és még inkább az internetre, a biztonságot jelentő szobába száműzi önmagát. Természetesen nem csak rossz dolgokat rejt az világháló, de rengeteg előnye mellett oda kell figyelnünk a sok-sok veszélyére is. Fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, és képesek legyenek arra, hogy a modern infokommunikációs technológiákban rejlő megannyi lehetőséget a saját javukra fordítsák.

Életünk minden területére rányomta bélyegét az internet, megkönnyítette napi feladataink elvégzését, ezzel időt és energiát spórolunk. Viszont megváltoztatta kommunikációnkat, átértékeltette velünk az emberi kapcsolatokat, a tizenévesekben okozva a legnagyobb pusztítást. Míg a televízió 25 év alatt érte el a tízmilliós felhasználószámot, a számítógépek 10 év alatt, addig az internetnek mindössze 5 év kellett. Ezzel a felgyorsult tempóval kell felvennünk a harcot.

Nem lehetetlen, csak vegyük észre a jeleket, és ha időben tudunk lépni, akkor nem válik „zombivá” a felnövekvő generáció, és képes lesz kilépni a négy fal közül a valódi életbe.

Hozzászólások