Zsebnyomtatót készít egy izraeli start-up

2014/04/26

Zsebben elférő és bármilyen papírmérethez alkalmazható nyomtatót készül piacra dobni jövőre egy izraeli start-up.

A tintapatronnal felszerelt apró robot a papír bekebelezése helyett, a lapon csúszkálva jeleníti meg a szöveget és a képeket. A Zuta Labs nevű vállalat a Kickstarter nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó internetes oldalon összegyűjtött több mint 435 ezer dollárból (97 millió forint) finanszírozza projektjét.

A masina vonzerejét némileg csökkenti, hogy viszonylag lassan dolgozik. A jelenlegi prototípus percenként nagyjából egy oldalt tud nyomtatni, a szürke különböző árnyalatait használva, és jóval alacsonyabb felbontást kínál, mint a hagyományos asztali tintasugaras nyomtatók – adta hírül a BBC News.

pocket-printer-640x424

A jeruzsálemi mérnökök reményei szerint azonban még azelőtt sikerül elvégezniük a szükséges fejlesztéseket, hogy 2015 januárjában kiküldik az első szállítmányokat a Kickstarteren meghirdetett projekt támogatóinak. A zsebnyomtató (Pocket Printer) az alján lévő kerekekkel mozog. A fejlesztőcsapat szerint a végső terméket számítógéppel, vagy okostelefonnal fogják tudni irányítani a felhasználók Bluetoothon keresztül, ám a prototípushoz egyelőre vezetékes kapcsolatra van szükség.

A mérnökök könnycseppalakú műanyag bőrrel fogják bevonni a szerkezetet, amely a tervek szerint tíz centiméter magas, 11,5 centiméter széles és 300 grammos lesz. “Olyanok számára hasznos, akik gyorsan akarnak nyomtatni egy, két vagy három oldalt” – mondta Tuvia Elbaum, a cég munkatársa. “Ez lehet emlékeztető, apró szerződés, jegyzet, vagy beszállókártya” – tette hozzá.

A vállalat idővel színes verziót is szeretne készíteni és a különböző felületekre való nyomtatás is a tervei közt szerepel. Elbaum szerint a gépet valószínűleg 240 dolláros (54 ezer forint) áron fogják piacra dobni. (MTI)

 

Hozzászólások