Zserbó szeletek

Egy elmaradhatatlan karácsonyi sütemény receptje

2016/12/20

A zserbó örök klasszikus minden karácsonykor és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Ha eddig nem, idén mindenképp süssétek meg a családnak. 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 dl tejföl (kb)

Töltelék:

  • 25 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg  sárgabaracklekvár

Máz:

  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg vaj
  • 3 ek forró víz

Elkészítés:

1. Az élesztőt elkeverjük a tejföllel. A lisztet, a cukrot és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd a tojás és az élesztős tejföl hozzáadásával alaposan összegyúrjuk. (Ha száraz lenne, adjunk még hozzá tejfölt.)

2. A tésztát 3 részre osztjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 30 percre. Egy tepsit (kb. 25×35 cm) kizsírozunk, lisztezünk.

3. Kinyújtjuk az első tésztagombócot, majd a tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvár felével, és rászórjuk a cukros dió felét, ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ezt is megkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukros diót. Betakarjuk a harmadik tésztalappal, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk.

4. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, azután előmelegített 180 °C-on aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a mázzal.

Töltelék:

A baracklekvárt jól kikeverjük, a diót és a cukrot összekeverjük.

Máz:

A mázhoz felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóval elkevert porcukrot és annyi forró vizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk

Jó étvágyat!

Hozzászólások