Zuckerberg Tony Stark nyomdokaiba lép

Saját mesterséges intelligenciát tervez

2016/01/04

Mark Zuckerberg nem akármilyen újévi fogadalmat tett: egy saját mesterséges intelligenciájú komornyikot akar létrehozni. Ez most nem új Facebook termék lesz, a multimilliárdos egyedül és saját maga kódolja majd a fejlesztést.

received_2491012060986581

Aki látta a Vasember filmeket, annak ismerős lehet a J.A.R.V.I.S. nevű virtuális komornyik, akivel a Robert Downey Jr. által játszott Tony Stark folyamatosan fennhangon kommunikál és mindent megvitat, sőt tulajdonképpen minden technikai eszközét ennek a mesterséges lénynek a segítségével működtet. Zuckerberg látomása nagyon hasonló a tervezett digitális asszisztensről.

Az elképzelés az, hogy miután áttanulmányozta az okos-otthonok technológiáját, megtanítja a digitális szolgát hangvezérlésre, és így irányítja majd a lakás különböző berendezéseit, például a fényeket, hőmérsékletet vagy a hangberendezéseket. A Facebook atyja egyértelműen utalt is arra, hogy az ötletet a Marvel filmekből vette: “Megtanítom arra, hogy felismerje a barátaim arcát, majd beengedje őket, ha csengetnek. Megtanítom arra, hogy értesítsen arról, ha bármi szokatlan történik Max szobájában. Olyasmi lesz, mint Jarvis a Vasemberben“, írta facebook posztjában.

A nagy célkitűzés úgy született meg, mint Zuckerberg idei újévi fogadalma, és az igazi kihívás benne, hogy a kódot egyedül akarja majd megírni. Korábban is erős teljesítményeket tűzött ki célul, például tavaly megfogadta, hogy havonta két könyvet elolvas, de már mandarinul is megtanult a berögzült szilveszteri szokás miatt. Reméljük a multimilliárdos nem akarja a filmbeli karakterhez hasonlóan az egész világot ellenőrzés alá vonni, hiszen a történet tanulsága szerint egy ilyen technológia rossz kezekbe is kerülhet.

Hozzászólások