Zumba, vagyis vérpezsdítő alakformálás

Szórakoztató testmozgás

2014/06/17

A zumba a dél-amerikai Kolumbiából származik. Latin ritmusokra végzett, könnyed lépések sorozatából áll. Táncnak indult, de mára már a fitnesz, illetve az alakformálás egyik ága lett. Fantasztikus népszerűségnek örvend, köszönhető a frenetikus hangulatnak, melyet a vérpezsdítő zene biztosít. A zumba alapja az  aerobic és a tánc. Ezek ötvözete alkotja tulajdonképpen azt a mozgássorozatot, ami egyben manapság fitnesz tevékenység lett. A 2000-es évek elején alakultak ki a különböző korosztályok számára kifejlesztett zumbatipusok. Ezeket az különbözteti meg egymástól, hogy kiknek ajánlják, illetve kiknek dolgozták ki.

Ezek alapján különböznek az egyes korcsoportra kialakított formák. Külön van a gyermekek részére kialakított, és az idős korcsoport számára kifejlesztett zumba.  Vannak továbbfejlesztett változatai is melyekhez eszköz (súlyzó) vagy különleges közeg, helyszín kell (víz).

A zumba, ahogy a nevének jelentéséből – gyorsan mozogni, szórakozni – is következik, valóban egyesíti a mozgást és a felhőtlen szórakozást úgy, hogy közben alakot formál, hiszen minden testrészt megmozgat. Mindemellett tartást javít, fejleszti a figyelmet, a ritmus érzéket, és a koordinációs képességet. Mint a legtöbb csoportos óra közösségi érzést ad, a vérpezsdítő zene, a táncos mozgás pedig mentálisan is regenerál.

Minden korosztálynak ajánlott mozgásforma.

Hozzászólások